Apuvälineet arjen apuna

Lukivaikeuksinen voi hyötyä monista apuvälineistä. Osalle ne ovat aivan välttämättömiä. Osa apuvälineistä on tietoteknisiä ja niiden käyttö saattaa vaatia opettelua ja totuttelua. Osa taas saattaa olla aivan tavallisia arjen esineitä, joita emme aina edes miellä apuvälineiksi.

Alla joitain esimerkkejä apuvälineistä.

Hidas kirjoittaja?

Millä tahansa ääntä tai kuvaa ja ääntä nauhoittavalla laitteella voi tehdä äänimuistiinpanoja tunnilla, kokouksessa tai missä tahansa tilanteessa. Muistiinpanot voi näin kuunnella. Nauhoitukseen pitää pyytää muiden läsnäolijoiden lupa.

Kameralla voi kuvata vaikka koko taulun. Mikäli kamerassa tai tietokoneella on lisäksi OCR-toiminto, kuvatut kirjaimet voidaan muuttaa tietokoneen käyttämään muotoon. Valokuvan voi siis lukea tietokoneelta tekstinä tai jos tietokoneessa on puhesynteesi, muistiinpanot voi myös kuunnella.

Hidas lukija?

Äänikirjat auttavat monia lukivaikeuksisia. Äänikirjoja voi kuunnella erillisellä Daisy-soittimella , tietokoneen Daisy-lukuohjelman avulla, mp3-tiedostoja toistavalla cd-soittimella tai kannettavalla mp3-soittimella. Sekä oppikirjoja että kaunokirjallisuutta on äänikirjoina. Äänikirjoista saa parhaiten Celiasta: www.celia.fi

Äänimuotoon voi muuttaa myös kotikeinoin minkä tahansa paperin, monisteen, sähköpostin, nettisivun tekstin tai kirjan sivun.

Tarvitaan:

  • Tasoskanneri tai OCR-tekniikalla varustettu kamera
  • Muunto-ohjelma tietokoneessa: teksti muutetaan äänitallenteeksi
  • Puhesyntetisaattori
  • Kuuntelulaite: tietokoneen kuunteluohjelma ja kaiuttimet, kännykkä, Daisy-kuuntelulaite tai mp3-soitin

Rivit hyppivät?

Kun lukiessa rivit tuntuvat hyppivän silmissä ja oikealla rivillä on vaikea pysyä, lukikalvot ja –viivaimet saattavat auttaa.

Pulmia matematiikassa?

Matematiikkaa voi havainnollistaa monilla matematiikan apuvälineillä. Luonnollisesti myös laskin on hyvä laskemisen apuväline.

Pitkät numerosarjat ongelmana?

Jos pitkät numerosarjat ja niiden näpyttely vaikkapa laskuja maksaessa on ongelmallista, viivakoodinlukija on mainio arjen apuväline. Laitteen voi yhdistää tietokoneeseen. Lukijalla pyyhkäistään viivakoodin yli ja laskun tiedot siirtyvät automaattisesti tietokoneen pankkiyhteysohjelman maksulomakkeelle.

Mikä avuksi vieraissa kielissä?

Sanahiiret, elektroniset sanakirjakynät ja kielenkääntimet saattavat olla hyviä apuvälineitä kielissä.

Lisätietoja apuvälineistä:

Lukipuhelin: 045-256 1916

Erilaisten oppijoiden liitosta voit hankkia Apuvälineitä erilaisen oppijan arkeen -kirjan.